Dumping av hageavfall kan årsake flere problemer og bør komposteres hvis det ikke inneholder fremmede eller uønskede arter.
Når noen har begynt å dumpe hageavfall på en plass utvikler det seg gjerne til en villfylling der hva som helst av annet avfall også blir kastet, og kommunen må bruke ressurser på å fjerne dette. Mer alvorlig er spredning av uønskede skadedyr og plantearter som skader naturen. Hauger med hageavfall er nemlig perfekte yngleplasser for skadedyr som brunsnegler, fluer og rotter. Det gir risiko for spredning av plantesykdommer og fører til uønsket spredning av hageplanter.
Ifølge Naturmangfoldsloven har hver og en en aktsomhetsplikt, - et ansvar for ikke å spre fremmede arter i norsk natur. Hvis man hiver hageavfall utenfor hagegjerdet er det stor sannsynlighet for at noe av avfallet kan etablere seg og dessverre er det mange arter som er spredt på den måten. Enkelte fremmede arter kan konkurrere ut sjeldne og truede arter, bringe med seg skadelige sopp og insekter, endre jordsmonnet og overta store arealer og bidra til minket biologisk mangfold.
Noen av de uønskede artene er vakre men giftige, andre tar over alt og kveler annet liv og
enkelte arter kan til og med forårsake skade på bygninger og veier.
På Artsdatabanken sin Fremmedartslista kan du lese mer om hvilke planter dette gjelder, og hvor stor risiko de utgjør.
En oversikt over forbudte planter finner du i forbudslista til Vedlegg I i Forskrift om fremmede organismer.
Man trenger ikke fjerne forbudte planter man allerede har i hagen, men man kan ikke kjøpe eller plante nye. Om man ønsker å fjerne plantene er det fint.
Hageavfall som kan inneholde deler eller frøer til fremmede og uønskede arter skal leveres til avfallsmottak for destruksjon!