Slamtømming, - prosessen der slam hentes fra et avløpsanlegg og leveres avvannet til deponi eller annen mottaker, utrettes av Dønna kommune via innleid foretak. Per dags dato er det ikke SHMIL (som ellers håndterer renovasjon i Dønna kommune) som samler inn og transporterer slam. Spørsmål om slamtømming skal derfor rettes til teknisk drift ved Dønna kommune. Slamtømming dekkes via kommunalt gebyr som sendes ut til alle som har eget avløpsanlegg.
Etter § 26 og § 30 i forurensningsloven så er det ikke lov å organisere slamtømming selv.
Tømmeintervaller
Private septiktanker som er registrert hos Dønna kommune for tømming skal normalt tømmes etter faste intervaller:
- Slamavskiller bolighus: hvert annet år
- Slamavskiller fritidsbygg: hvert fjerde år
- Tette tanker og minirenseanlegg: hvert år
Mer om slamtømming
Slamtømming varsles på forkant og utføres normalt i perioden april - oktober.
For at slamrenovatørene skal kunne tømme tanken din er det noen ting som må gjøres før de kommer.
- Det skal være fremkommelighet for tungt kjøretøy. Hindringer skal fjernes. og for at tilkomst skal være god nok kan det være behov for å rydde gjengrodde veier, sage ned grener med videre.
- Avløpsanlegget må være gravd frem og godt synlig. Ved behov skal avløpsanlegget merkes i terrenget, for eksempel med farget stikke.
- Spesielle forhold skal fremgå, for eksempel er det vanlig at tømmeinstrukser for minirenseanlegg skal være lettilgjengelig på plass siden det er stor variasjon på måten disse håndteres.
Avløpsanlegget vil ikke bli slamtømt dersom det ikke er klargjort for tømming når sjåføren kommer. Du vil fortsatt bli belastet med gebyr for bomturen og bomturen blir meldt inn som et avvik.
Avvik ved slamtømming
Slamrenovatør er pliktig at rapportere inn avvik som oppdages ved slamtømming. Kontroll og oppfølging av avvikene er en type tilsyn som Dønna kommune er pliktig å utføre. Avvik kan for eksempel være manglende t-rør, tegn på slamflukt, kollapset vegg i slamavskiller etcetera.
Slamtømming anses være et nødvendig vedlikehold for å sikre drift av et avløpsanlegg og er også et vanlig vilkår i en utslippstillatelse, og som anleggseier er du ansvarlig for ditt avløpsanleggs drift og funksjon.
- Å nekte en slamrenovatør at slamtømme et avløpsanlegg kan dermed ansees som vilkårsbrudd.
Priser
Priser for fast tømming, ekstratømming og nødtømming fremgår av gjeldende gebyrregulativ. Prisene justeres årlig.
Lokal forskrift om slamtømming
Dønna kommunestyre vedtok 15.12.2020 lokal forskrift om slamtømming. Forskriften er tilgjengelig på lovdata.
Dette skal ikke i do!
Av og til oppdages problemer med fremmedelementer i avløpsanlegg. Gjerne våtservietter.
Våtservietter og alle sorters engangskluter skal kastes i søpla, ikke i do. Det finnes ikke unntak, uansett hva produktet er merket med. I tillegg til at våtservietter og andre fremmedelement risikerer å tette både private og kommunale avløpsledninger så vil våtserviettene årsake store problemer i slamtømmeprosessen (når slambilen skal skille tørrstoff fra avløpsvannet). Dette siden våtserviettene gjerne tetter rør, rister og pumper i slambilen.
Eksempel på flere ting som ikke skal skylles ned i do er: bomullspads, matrester, kondomer, tamponer. Ikke heller miljøskadelige stoffer som for eksempel medikamenter, malerfarge, spillolje og annet får skylles ned.
Fremmedelement som blir med etter avvanning medvirker også til å svekke slamkvaliteten.
Les mer på dovett.no