Dønna kommune er en kommune med mye spredt bebyggelse hvor det ikke er offentlig avløp. Hus og hytter som har innlagt vann, men som ikke er knyttet til offentlig avløp må ha en egen utslippstillatelse og anlegg for rensing før utslipp. Søknadsplikten gjelder dersom det er innlagt vann og også hvis det kun er utslipp av gråvann. Du finner mer informasjon om søknadsplikten på siden Utslippstillatelse.
Det følger av forurensningsforskriften kap 12 at kommunen gir utslippstillatelser og skal føre tilsyn med private avløp av denne størrelsen (<50 pe).
Avløpsanlegg som ikke fungerer fører til forurensning. Samlet sett er det ca 800 private avløpsanlegg i kommunen, og det er derfor viktig at de fungerer som de skal og renser avløpet tilstrekkelig før utslipp. Kommunen har per i dag ikke god nok oversikt over status på disse anleggene, og status kontrolleres fortløpende men i litet omfang. Arbeidet er også et ledd i oppfølgingen av vannforskriften og regional plan for vannforvaltning i Nordland hvor kort fortalt målet er at alt vann skal ha god kvalitet.
Har du privat avløpsanlegg så er du som anleggseier ansvarlig for at anlegget ikke forurenser og er i samsvar med utslippstillatelse og forurensningslovverket.
Tilsyn av spredt avløp
Tilsyn oppsummeres som en kontroll + en reaksjon, og kontroll kan utføres på flere måter.
- I hovedsak er tilsyn en kontroll av eksisterende utslippstillatelse, der den ansvarlige for utslippet skal kunne vise at utslippstillatelsen er fulgt. For eksempel at vilkårene i tillatelsen er fulgt og at avløpsanlegget har god funksjon og har fått nok vedlikehold.
- Kartlegging er også en type tilsyn, der myndigheten kartlegger og følger opp utslipp og gir pålegg om tiltak for anlegg som ikke overholder rensekrav i gitt tillatelse eller forskrift. Kommunen kan for eksempel kreve opplysninger av anleggseiere og foreta granskning av dokument og arkiv.
- Tilsyn kan også være oppfølging av rapporter som forurensningsmyndigheten mottar (fra anleggseier via entreprenører, for eksempel slamtømmefirma eller servicemann).
Tilsynsaktivitet bør være risikobasert og for en liten kommune som Dønna blir prioriteringen gjerne etter status på anlegg (de verste skal saneres først) og/eller etter status på resipienter i nærområdet.
Uansett om det foreligger en gyldig utslippstillatelse for utgående avløpsvann eller ikke så er det alltid anleggseieren som er ansvarlig for utslippet, dette i egenskap av å være “forurenser” etter loven betydning. Anleggseieren er alltid ansvarlig for at vilkår i utslippstillatelsen blir fulgt, og at vedlikeholde anlegget når det kreves, og at søke om eventuelle endringer eller utbedringer.
Tilsyn kan utføres for både plan- og driftsfasen av ett anlegg, men de fleste tenker nok hovedsakelig på den tilsyn som skjer med drift- og utslippsforhold etter forurensningsloven. Tilsyn med drift- og utslippsforhold skal normalt omfatte (helt eller delvis) gjennomgang og oppfølging av dokumentasjon med hensyn på godkjenninger, driftsrutiner og driftsresultat men også forhold rundt utført drift som lukt/utslipp/prøvetaking.
Gebyr
Det fremgår av forurensningsforskriften § 11-4 om gebyrer for saksbehandling og tilsyn etter forurensningsforskriften at kommunen kan ta betalt for å føre kontroll med de private avløpsanleggene. Gebyrene skal samlet sett ikke overgå kommunens kostnader med arbeidet. Kopmmunestyret i Dønna kommune har vedtatt at eiere av private avløpsanlegg skal betale et årlig gebyr for å finansiere tilsynsarbeidet gjennomført av kommunen. Størrelsen på gebyret framgår av gebyrregulativet og vil bli justert hvert år.
Gebyret går altså til en felles pott for tilsynsarbeid som forbedrer utslippsituasjonen på Dønna litt om litt og tilsyn kan utføres på flere forskjellige måter. Noen får mer, andre får mindre tilsyn.
Utført tilsyn rapporteres årlig, gjerne som antall sendte pålegg om utbedring/stans/trekking av tillatelse med videre.