Tilknytning av eiendom til offentlig vann og avløp er søknadspliktig i henhold til plan- og bygningsloven, og på på forhånd være godkjent av Dønna kommune. Hvis du ønsker å koble deg til kommunal vann og/eller avløpsledning må du først ta kontakt med kommunen for å vite om det er mulig å koble seg på, og deretter ta kontakt med fagkyndig entreprenør (normalt en rørlegger) som hjelper deg å søke om tilknytning. 
Søknad om tilknytning sendes inn via entreprenørportalen
Hvis du har mottatt pålegg om tilknytning må du også ta kontakt med fagkyndig entreprenør (normalt en rørlegger) som hjelper deg å søke om tilknytning via entreprenørportalen. 

Som hovedregel skal alle boliger og virksomheter tilknyttes offentlig vann- og avløpsanlegg der dette finnes, det vil si hvor offentlig vann- og avløpsledning går:
• over eiendommen,
• i veg som støter til eiendommen eller
• over nærliggende areal. 
Tilknytningsplikten er streng men unntak kan gis der hvor det vil innebære urimelig store kostnader å gjennomføre tilknytningen. Ta kontakt med Dønna kommune hvis du er usikker. 

Detaljert oversikt over vilkår ved tilknytning finnes i lokal forskrift og standard abonnementsvilkår for vann og avløp.


Hva er hjemmel for tilknytning og krav om tilknytning?
Reglene i plan- og bygningsloven kapittel 27 (§27-1 og 27-2) skal sikre forsvarlige avløpsløsninger og tilgang til tilstrekkelig drikkevann. Reglene retter seg mot så vel nybygg som eksisterende bebyggelse.  Det sentrale hensynet er vanntilførsel og avløpsløsning for den enkelte tomt, men det er også et poeng at tilknytningsplikten bidrar til at offentlig vannforsyning og avløpstransport blir bygd ut og drevet teknisk og driftsøkonomisk rasjonelt med en stabil kundegruppe.
Når det er et ønske om unntak fra tilknytningsplikt vil kommunen normalt utøve skjønn i hver enkelt sak. Begrepet “nærliggende areal” er ikke uttrykkelig definert i forarbeidene, rettspraksis eller forvaltningspraksis. Avstand fra ledning til bebyggelse er avgjørende, departementet har tidligere lagt til grunn at en avstand på 500 meter vanligvis er “nærliggende areal”, jf. TUDEP-2011-213-2 og det er vanlig at kommuner bruker veiledende grenser på mellom 300-600 meter for skjønnsmessig vurdering. Avstand vurderes også opp mot normalkostnad for tiltaket, også der er det vanlig at kommuner bruker veiledende sum på sirka 1-3 ganger grunnbeløpet. Grunnbeløpet var år 2024 = 124 028 kr. 

Arbeidene med å knytte bygningen til de kommunale vann- og avløpsledningene er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven § 20-1 første ledd bokstav a. Søknaden skal godkjennes av kommunen før arbeidet settes i gang