Alle avløpsanlegg som ikke er tilknyttet et kommunalt renseanlegg skal ha gyldig utslippstillatelse dersom det er innlagt vann i bygningen(e). 
Definisjon på innlagt vann er: vann fra vannverk, brønn, cisterneanlegg (også innvendige cisterner) eller lignende, som gjennom rør eller ledninger, er ført innendørs.

Når du skal etablere et utslipp av sanitært avløpsvann eller vil øke et eksisterende utslipp vesentlig må du søke kommunen om utslippstillatelse. Søknadsplikten etter forurensningsforskriftens kapittel 12 gjelder dersom utslippet er fra bolighus, hytter, turistbedrifter og lignende virksomhet, og det totale utslippet er mindre enn 50 personekvivalenter (pe). Søknadsplikt gjelder også for fellesanlegg og når avløpsvann ledes til tett tank. Kravet om søknadsplikt for tett tank fremgår spesifikt av kommentarene til forurensningsforskriftens §12-4.

Søknad om utslippstillatelse sendes inn via entreprenørportalen av den entreprenør som er ansvarlig søker for tiltaket.
Se gjerne denne digitale brosjyre: Informasjon til huseiere som skal etablerte eget renseanlegg | va-jus

Dønna kommune anbefaler at fase 1-4 i rapport 262/2021 fra Norsk Vann følges før en søknad sendes inn.
Fase 1: Forberedende undersøkelser: for eksempel gjennomgang av behov, eksisterende kartgrunnlag, lovverk, lokale forskrifter etcetera. 
Fase 2: Innledende feltundersøkelser: for eksempel vurdering av diverse lokale forhold, risikovurdering, resipient og utslippsforhold i området samt overordnet vurdering om de stedlige løsmassenes egnethet. 
Fase 3: Detaljerte grunnundersøkelser, der type grunnundersøkelse som utføres tar utgangspunkt i fase 1 og 2. Enten kun nødvendige grunnundersøkelser, eller mer detaljerte grunnundersøkelser. 
Fase 4: Konklusjoner og anbefaling, med dokumentasjon av grunnlag og føringer for prosjektering av anlegget og søknader. 

Resultatet fra fase 1-4 blir en skriftlig fagrapport som inkluderer dokumentasjon fra alle fasene, og anbefaling om løsning, detaljbeskrivelse og prosjektering. Fagrappporten sendes inn som vedlegg med søknad om utslippstillatelse. 

Saksbehandlingstid
Behandlingen av søknaden starter når en søknad er fullstendig utfylt og alle nødvendige vedlegg foreligger. Kommunen skal behandle søknaden innen seks uker fra at søknaden ansees fullstendig. Mangler opplysninger eller dokumentasjon, vil dette kunne forsinke saksbehandlingen. Du vil bli opplyst av mangler ved søknaden i ett brev, med frist for komplettering av søknaden. 
Dersom du har søkt om noen type unntak, gjelder ikke den absolutte saksbehandlingsfristen på seks uker.

Ved saksbehandling av søknad om utslippstillatelse brukes to forskjellige lovverk: forurensningsloven og plan- og bygningsloven. 
- Etter forurensningsloven så skal kommunen vurdere om det er forsvarlig å tillate forurensningen
- Etter plan- og bygningsloven skal kommunen vurdere om tiltaket er i strid med eksisterende planer, og om de ansvarlige foretakene kan godkjennes etcetera. 

Søknadens innhold
Kommunen har veiledningsplikt og skal gi informasjon om f.eks hva søknaden må inneholde, hvilke rensekrav som gjelder i området eller om det finnes andre spesifikke krav (etter for eksempel lokal forskrift) men gir ellers ikke føringer om f. eks dimensjonering av avløpsanlegg eller føringer om hvilken type renseanlegg som skal etableres. Kommunen har heller ikke lov å fremme en spesifikk produkt. 
Alle detaljer kring valg av anlegg, type anlegg og plassering av anlegg skal foregås av en helhetlig kartlegging og vurdering, der en samlet vurdering for ett større område legges til grunn. En slik helhetlig kartlegging og vurdering krever mye forskjellig informasjon, fra diverse databaser til grunnundersøkelser, og skal leveres inn samlet av ansvarlig søker (SØK). 
Etter prinsippet om å håndtere avfall ved kilden skal det i første hånd vurderes om avløpsvann kan renses i stedegne masser, deretter kan andre alternativ vurderes. Dette betyr at det i de mange tilfeller må utføres en grunnundersøkelse, - en fagkyndig må kunne velge plassering, utføre prøvetaking og vurdere resultat fra grunnundersøkelse. 

En ansvarlig søker skal bistå og håndtere søknaden til kommunen, og vil være et nav for søknaden hva gjelder kommunikasjon til og fra kommunen, og underentreprenører (prosjekterende og utførende parter). Søknaden må inneholde tilstrekkelig med nødvendige opplysninger for at kommunen skal kunne behandle søknaden, kravene til innholdet i søknaden fremgår av forurensningsforskriften § 12-4 og varierer litt beroende på type renseløsning.

Du finner mer informasjon om renseløsninger og søknadens innhold på  Avlop.no - Mindre avløpsanlegg - Nibio

Gebyr
For søknaden betales et saksbehandlingsgebyr. Når utførende entreprenør har bekreftet at anlegget er ferdig via ansvarlig søker, vil tilsynsgebyr og slamtømmegebyr bli lagt til (avhengig av type anlegg).