Brukerstyrt personlig assistanse
Brukerstyrt personlig assistanse er et tilbud om praktisk hjelp til personer med nedsatt funksjonsevne. Det at ordningen er brukerstyrt betyr at du som mottaker får større mulighet til å styre tjenestene og hverdagen selv.
Generelt om tjenesten
Beskrivelse
Er du sterkt funksjonshemmet eller har et langvarig og stort behov for praktisk og personlig hjelp i dagliglivet, kan du søke om brukerstyrt personlig assistanse (BPA).
Innenfor det timeantallet du får tildelt, kan du i prinsippet styre hvem du vil ha som hjelper(e) og hva assistenten(e) skal gjøre. Målet er at du skal ha et mest mulig aktivt liv.
Du kan også ha rett til BPA som forelder for et barn under 18 år med nedsatt funksjonsevne.
Målgruppe
- Personer med et sammensatt og omfattende behov for tjenester og som er i stand til å lede assistenten (ta arbeidslederrollen)
- Personer som ikke kan ivareta denne rollen selv, slik som personer med psykisk utviklingshemning
- Familier med barn med nedsatt funksjonsevne.
Brosjyrer, dokumenter, kart og lignende
Pasient og tolk. En brosjyre om tolk i helsetjenesten
Hjelpetilbud i kommunen
Dette er en lovpålagt tjeneste etter helse- og omsorgstjenesteloven og pasient- og brukerrettighetsloven. Se blant annet
Lover
ForvaltningslovenHelse- og omsorgstjenesteloven
Pasient- og brukerrettighetsloven
Retningslinjer
Om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) (Rundskriv I-4/24)Rettighetsfesting av brukerstyrt personlig assistanse (BPA) (I-9/2015)
Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten
Både pårørende og den som skal motta assistanse kan søke om tjenesten. Kommunen skal gi deg informasjon om dine rettigheter og veiledning til å søke. Du vil få et foreløpig svar fra kommunen om forventet saksbehandlingstid. Deretter vil kommunen innhente opplysninger, gjøre en vurdering av om du oppfyller vilkårene, og så fatte et vedtak.
Vedlegg
Du må legge ved fullmakt hvis det er noen som søker for deg.
Søknaden sendes til
Hjemmetjenesten
Dønna omsorgssenter
Glein
8820 Dønna
Saksbehandling
Før saken kan bli avgjort, vil vi kartlegge dine ønsker og behov nærmere. Normalt vil vi komme på hjemmebesøk. Deretter blir det gjort et vedtak. I vedtaket går det fram om du har fått tildelt tjenesten eller ikke, og hva tjenesten eventuelt omfatter.
Saksbehandlingstid
Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.
Klagemulighet
Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Kontaktavdeling
Avdeling: | Hjemmetjenesten |
Telefon: | 750 52 144 / 750 55 524 |
Postadresse: | Glein 8820 DØNNA |
Besøksadresse: | Glein 8820 DØNNA |
- Oppdatert:
- 2016-01-06 13:21
- Gyldig til
- 2017-01-15